Ringorm

Det blir ingen ridning idag, den är tyvärr inställd pga, att några utav hästarna där har fått ringorm.

Emm är en utav de hästar som har fått ringorm

Här kommer lite info om ringorm
__________________________________________________________________________

Förekomst

Ringorm förekommer överallt och under hela året om än höst och vinter är den period då flest fall diagnostiseras. Det anses allmänt att fuktigt väder gynnar dermatofyter.

Symtom

Symtomen varierar lite beroende på vilken art som infekterat hästen. Man ser även skillnader mellan individer.(...)
De första symtomen är vanligtvis lindriga hudansvällningar där håren reser sig och sedan bildas krustor, som senare ramlar av. Ovala/runda hårlösa partier av varierande storlek (ett par centimeter i diameter) (...).

(...)

Klåda förekommer sällan. Huvud, hals och bål angrips i första hand, vilket är logiskt vid direktsmitta med tanke på hästars sociala beteende och smitta från utrustning som till exempel sadelgjorden.

 

Symtomen som beskrivs ovan är typiska för ringorm.(...)

Smittämne

Dermatofyter är en grupp mögelsvampar som delas in i tre genus. Dels Trichophytonoch Microsporum, som orsakar ringorm hos djur och människa, dels Epidermophyton, som är kopplad till människa.

 

(...) För hästarnas del är det framförallt två arter som är de mest aktuella, nämligen T. equinum och M. equinum. På SVA ses T.equinum oftare än M. equinum vid odling av prover från häst.(...)

Smittvägar

T. equinum och M. equinum har häst som huvudvärd och smittar direkt mellan hästar, men även indirekt med utrustning, inredning och ryttares kläder med mera. Ett klassiskt ställe för ringorm är sadelgjordsstaden när man lånat sadelgjord av en smittförande häst. Här blir det också varmt och fuktigt, vilket gynnar svampen. 

Svampen bildar sporer vid infektion. Dessa ramlar av djuret eller fastnar på utrustning och kan överleva i miljön månader till år för att på nytt infektera mottagliga individer.(...)


En god regel för att förhindra smittspridning i ett stall kan vara att alla nya hästar får stå i karantän tre veckor. Även många andra infektionssjukdomar hinner bryta ut och kan åtgärdas inom denna tid. Om inkubationstiden inte stämmer i tiden med det tillfälle man tror att hästen fått smittan ska man komma ihåg att sporer kan ligga länge i miljön och på så sätt infektera hästar även hemma i det egna stallet och kanske inte alltid via yttre kontakter. Man har på ridskolor ibland konstaterat att smittan gett ringorm på några hästar och sedan har det hela lugnat ner sig för att sedan poppa upp på några andra hästar som smittats via miljön. Köps en ny häst in, som inte haft ringorm tidigare, kan det också starta hela karusellen igen om den smittas från miljön.

(...)

Provtagning

Provtagning för ringorm ska göras med omsorg. Ett slarvigt taget prov kan ge ett felaktigt negativt svar.

 

Efter försiktigt ”duttande”  med sprit som får avdunsta tas prov i de yttre delarna av förändringarna, där svampen finns.


Provmaterialet utgörs av hudflagor och hårstrån som rycks loss från ytterkanten. Det är viktigt att laboratoriet får en tillräcklig mängd att arbeta med. Med tillräcklig mängd menas 100-talet hårstrån eller en matsked krustor alternativt hudflagor. 
(...)

Behandling

Ringorm läker ut hos de allra flesta hästar på cirka 8-12 veckor, även utan behandling. Men eftersom denna svampinfektion kan vara mycket smittsam mellan hästar och även smittar människa och ibland andra djur, bör de infekterade djuren ändå behandlas för att förhindra smittspridning och påskynda läkningen.


Infektionen hos häst behandlas företrädesvis med enilconazol, som finns i tvättlösning för utvärtes bruk, fyra gånger med 3–4 dagars intervall. Licens krävs för att man ska kunna skriva ut preparatet. Men det är ingen svårighet att få licens då andra preparat saknas till häst.

(...)

Isolering

För att förhindra smittspridning bör hästar i ett infekterat stall inte flyttas förrän minst 14 dagar har förflutit efter avslutad behandling med veterinära läkemedel och sista hästen avläkt. Hästar med ringorm bör separeras från friska hästar. Håll god hygien och tvätta händer med tvål och vatten efter hantering av de infekterade hästarna.

(...)

Stallrengöring och desinfektion

I samband med behandling ska sanering av stall samt stallutrustning göras. Det är av största vikt att stallet och hästtransporter rengörs ordentligt efter ett ringormsutbrott, då svampsporer finns kvar i miljön som boxinredningar, i transporter, sadelkammare och på utrustning som borstar, vojlockar etcetera. 

All desinfektion ska föregås av ordentlig mekanisk rengöring, så att smuts som kan ligga skyddande över sporerna inte ligger kvar.


Desinfektionsmedel med god effekt för box– och stalltvätt finns i fackhandeln. Kontrollera att det har effekt även mot svampsporer. Följ anvisning på förpackningen. Övrig utrustning bör rengöras med desinfektionsmedel och/eller tvättas i 60°C som också avdödar svampen.

 

Hår och tagel från borstar, strömaterial från stallgången med mera, kan förstöras genom exempelvis bränning eller kompostering vid hög temperatur Andra utsatta platser, som staket runt hagar och paddockar där hästarna ofta står, kan med fördel saneras.


Länk: HÄR

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0